Вести:
Tools
You are here: Почетна|Медиа Центар|Вести|63то ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА АТА ВО БРИСЕЛ
63то ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА АТА ВО БРИСЕЛ PDF Печати Е-пошта
Петок, 08 Декември 2017 09:04

На 3ти и 4ти декември 2017, Светската Атлантска Асоцијација (АТА) го оддржа годишното 63то Генерално Собрание во Брисел, Белгија. Овој состанок ги обединува сите 37 Атлантски Совети на светско ниво и претставува платформа за дискусија на актуелните глобални проблеми.

thumbnail6

Традиционално, делегација од Евро – Атлантскиот Совет на Макединија активно учестуваше и придонесуваше на состанокот. Оваа година, делегацијата на АТА Македонија беше составена од г-дин Исмет Рамадани, Претседател и г-дин Илија Џугуманов, член на Претседателството на АТА Македонија.

Агендата за првиот ден за состанокот на Советот на АТА и Статутарното Собрание, каде што Претседателите и Директорите кои ги претставуваат сите АТА Членки, Партнерските и Надгледувачки Асоцијации се состанаа во седиштето на АТА со цел донесување одлуки за продлабочување на соработката и развивање на стратегиите на Асоцијацијата.

thumbnail2

thumbnail1

Во соработка со Европскиот Самит за Индустрија за Одбрана, на 4ти декември, беше оддржана Меѓународна Конференција во Палатата Егмонт во Брисел. Програмата за овој настан беше следна:

10:00 – 10:30 – Отварање

Тема: Унија на Европска Безбедност и Одбрана – Нов поглед кон старата тема

Говорници:
1. Federica MOGHERINI –  Висок Претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика и потпретседател на Европската Комисија
2. Mateusz MORAWIECKI – Заменик Премиер и Министер за Економски развој и Финансии на Полска

10:30 Сесија 1

Тема: ЕУ – НАТО Стратешко Партнерство: Мобилизација на алатки и ресурси
Модератор: Fabrizio LUCIOLLI – ATA Претседател

Панелисти:
1. Camille GRAND – Помошник Генерален Секретар за инвестирање во безбедност на НАТО
2. Претставник од Министерство за Воени Сили на Република Франција
3. Претставник од Федералното Министерство за одбрана на Германија
4. Jan PIE – ASD Генерален Секретар
5. Претставник од приватниот сектор
Jorge DOMECQ – Директор на Европската Агенција за одбрана

14:15 – 15:30 – Сесија 2

Тема: Развој на опрема и технологија

Панелисти:
1. Martin HILL – Претседавач на НАТО Советничка група за Индустрија
2. Giedrimas JEGLINSKAS – Заменик Министер за одбрана на Литванија
3. Christina WILÉN – Министерство за одбрана на Шведска
4. Michael THACKER
5. Претставник од приватниот сектор

16:00 – 17:15 – Сесија 3:

Тема: Прифаќање на инвестиции и зајакнување на единствениот пазар за одбрана

Панелисти:
1. Arturo Alfonso MERINO –Директор, OCCAR
2. Gunner MUENT – Директор за иновации и компетитивност, Европска Банка за Инвестиции
3. Претставник од Министерство за одбрана на Естонија
4. Rudi PRIEM
5. Chris LOMBARDI – Raytheon

17:30 – 18:00 – Затварање

1. Elżbieta BIEŃKOWSKA – Европски Комесар за Внатрешен Пазар. Индустрија, Претприемништво
2. Didier REYNDERS – Премиер и Министер за Надворешни работи

18:00 – 18:30 – Коктел

thumbnail

thumbnail3

thumbnail4

thumbnail5

 

Публикации

scholl dizajn web